
Guide til bortskaffelse af byggeaffald ved renovering og nybyg
Når du renoverer eller bygger nyt, opstår der næsten altid en betydelig mængde byggeaffald. Det kan være alt fra murbrokker og gipsplader til isolering, træ og emballage. Det er vigtigt at håndtere affaldet korrekt – både af hensyn til miljøet og for at overholde lovgivningen.
Hvis du ikke får styr på det i tide, kan det ikke blot resultere i forsinkelser for dit projekt, men det kan også ende med at udløse store bøder. Derfor er det selvsagt klogt at sikre, at man har styr på det hele.
Hvem har ansvaret for byggeaffaldet?
Som udgangspunkt er det dig som bygherre eller boligejer, der har ansvaret for, at byggeaffald bliver sorteret og bortskaffet korrekt. Hvis du har hyret en entreprenør eller håndværker til opgaven, kan det være, at affaldshåndteringen er en del af aftalen – men det er vigtigt, at det er klart defineret fra starten.
Du bør altid afklare med dine håndværkere, hvem der sørger for containere, sortering og bortkørsel. Hvis ansvaret ligger hos dig selv, er det vigtigt at sikre, at arbejdet overholder alle gældende regler, og at der er styr på de praktiske forhold.
Hvilke regler gælder for håndtering af byggeaffald?
Der er klare regler for, hvordan byggeaffald skal sorteres og afleveres. Ifølge danske affaldsregler skal byggeaffald sorteres i forskellige fraktioner som beton, tegl, gips, isolering, træ, metal, plast og farligt affald.
Du må altså ikke blot blande det hele og smide det i én container. Har du mere end ét ton affald, eller hvis dele af bygningen er opført før 1990, skal affaldet anmeldes til kommunen, inden arbejdet går i gang.
Det skyldes, at ældre bygninger kan indeholde miljøskadelige stoffer som PCB eller asbest, hvor der er behov for særlig håndtering. Det er dit ansvar at sikre, at alt foregår lovligt og forsvarligt – også selvom du eksempelvis har betalt for en vellykket arkitekt renovering af 70’er hus.
Bortskaffelse af byggeaffald: Sådan gør du
Den mest praktiske løsning er at bestille en container gennem et godkendt affaldsselskab. Her vælger du typisk containere til forskellige typer affald, så du kan sortere det korrekt fra starten.
Hvis du kun har mindre mængder affald, kan du selv køre det på genbrugsstationen. Beslutter du dig for at gøre dette, er det dog vigtigt at være opmærksom på, at ikke alle stationer modtager byggeaffald i store mængder.
Sørg for at dokumentere affaldets oprindelse og indhold, hvis det kræves – og aflevér altid farligt affald som malingrester, isolering med asbest eller elektronik særskilt.